En anmeldelse af „Ja, Deutsch macht Spaß! 1“

De sidste to år har jeg startet skolens førsteårs tyskklasse. Det har jeg gjort flere gange før. Men aldrig med så godt resultat som disse to hold. Og jeg er overbevist om, at det gode resultat for en stor del skyldes Sprogforlagets nye materiale: „Ja, Deutsch macht Spaß! 1“.

Materialet er nylavet og kompakt forstået på den måde, at grundbogen også er en engangs arbejdsbog. Dette er selvfølgelig på godt og ondt, men da bøgerne er forholdsvis billige, får man meget for pengene. I bøgerne er der en god vekslen mellem tekst, praktiske opgaver, helt korte grammatikindslag og så enkelte steder plads til lidt længere tekster. Derudover findes der materialer til læreren, samt supplerende materialer på en praktisk USB-nøgle.

Materialets største styrke er imidlertid, at omdrejningspunktet er en række korte film, som mine (danske) elever i høj grad kan identificere sig med. Det er tydeligvis helt almindelige tyske børn, som hører til i aldersgruppen. Man får næsten lyst til at besøge dem. At det talte tyske dagligsprog understøttes af en relevant billedside, gør materialet meget relevant og motiverende.

Layoutet kan ved første øjekast virke en smule rodet, men man vænner sig hurtigt til opsætningen, og så er det faktisk utrolig logisk og illustrativt sat op. Specielt er der en god og bevidst brug af farvetypografi omkring de grammatiske øvelser.

Alt i alt et meget motiverende og engagerende materiale, som selvfølgelig også lever af sin aktualitet, men alle dele vil til gengæld kunne fornys hurtigt og uden de helt store omkostninger.

Knud Riis
Vejle Friskole